Keresés
  • SHIFF

A magyarok, akik kitalálták Hollywoodot és a filmipart

Ügyes vállakozók, tehetséges rendezők és kiváló színészek tették naggyá az amerikai mozit.


Mennyi zsenit és tehetséget adtunk mi magyarok a világnak... És közülük mennyien váltak az amerikai mozi kiválóságaivá... Sőt, szigorúan véve magyarok találták ki Hollywoodot, a sztárkultuszt, a modern filmforgalmazást és a korszerű mozihálózatokat.

Erősen élt a huszadik századi amerikai filmiparban az a tény, hogy sok magyar szakembernek (is) köszönhető Hollywood és az amerikai mozi. Olyannyira, hogy tartotta magát az a mítosz, miszerint a movie szó a magyar moziból ered.


Magyarok a filmgyártásban

Az Egyesült Államok filmgyártása és a moziipara valóban sokat köszönhet a magyaroknak.

Különösen Adolph Zukornak és William Foxnak.


Mindketten olyan filmvállalatot alapítottak, amely később az USA legnagyobb, legjelentősebb filmgyárai lettek. Zukor a Paramount Pictures, Fox pedig a nevét viselő Fox (majd 20th Centuries Fox) atyja volt.


Zukor Adolf (Zukor, Adolph) (Ricse, 1873. január 7. – Los Angeles, 1976. június 10.) magyar származású producer, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója. A falusi szatócs fia 4 polgári osztályt végzett, azután inas lett egy vegyeskereskedésben. Mivel szülei meghaltak. 1888-ban, 15 évesen kivándorolt Amerikába. Úgy vágott neki az útnak, hogy nem tudott angolul, és az összes vagyona 25 dollárnyi készpénz volt. Mivel senki sem támogatta, és senki nem áll mögötte, szorgalmasan dolgozott, minden munkát elvállalt. New Yorkban és Chicagóban szőrmekereskedők boltjában dolgozott, később a spórolt pénzéből saját műhelyt nyitott.


Tovább a teljes cikkre a szeretlekmagyarosrzag.hu -ra

22 megtekintés0 hozzászólás

Adatvédelmi Tájékoztató   I   Impresszum  I   Médiaajánlat   I   Kapcsolat